Koronavírus
(szerológiai) gyorsteszt

Covid-19 teszt.

Kizárólag cégek számára! Üzemorvos vagy egészségügyi személyzet által végezhető!

koronavírus gyorsteszt

Mire jó a PCR teszt, és miben más a szerológiai (gyors) teszt?
A PCR teszt arra jó, hogy megmondjuk a mintavétel időpontjában meg vagyunk-e fertőződve: termelődik-e a légutakban vírus, és ha igen, mennyire sok?
Hátránya:  drága, körülményes mintavétel, nem 100% -os eredmény, minimum 2 teszt szükséges, csak labor végezheti, lassú eredmény, a PCR teszt nem mutatja, hogy átestünk-e már a fertőzésen!
Előny : hatóságilag elfogadott ( ha ez a cél, akkor van jelentősége)
 
A szerológia (gyorsteszt) nem a vírust magát mutatja ki, hanem a testünk által a vírusok ellen termelt anyagokat, az úgynevezett antitesteket. 
Az antitesteket az immunrendszerünk gyártja minden a test számára idegen anyag ellen. A tünetek megjelenésétől az első pozitív szerológiai tesztig 2-19 napnak kell eltelnie.
Az antitestek egy része a veszély elmúltával még sokáig a vérben marad. Ezt a típust IgG-nek hívjuk. Az IgG segít abban, hogy ha megint találkozunk a vírussal, a testünk hamarabb tudjon reagálni a kórokozóra, és ne betegedjünk meg. A szerológiai teszt tehát akkor pozitív, ha már egyszer elkaptuk a vírust, és a testünk termelt antitesteket. Mivel az IgG antitestek megmaradnak, a szerológiai teszt akkor is pozitív, ha már nem vagyunk betegek és fertőzőek. Ha a vérben már csak az IgG-típusú antitestek vannak ott, az azt jelenti, hogy a fertőzés már régen lezajlott nálunk, de az immunrendszerünk emlékezik, és megvéd.
A szerológiai teszttel pedig azokat tudjuk azonosítani, akik már találkoztak a koronavírussal – és azokat is, akik már felgyógyultak, és védettek.
Hátrány: A szerológiai teszt nem alkalmas a pillanatnyi fertőzöttség kimutatására.
Előny: olcsó, azonnali eredmény, előszűrésre gyanú esetén alkalmas, nem szükséges labor, gyors szűrés.
 
Kik számára ajánlott a rapid teszt elvégeztetése?
Mindazoknak,
akik esetében fennáll, hogy fertőzött személlyel érintkezett az elmúlt időszakban
akik családjában, közeli hozzátartozói között influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedés fordult elő
akik észlelik magukon az új koronavírus okozta COVID-19 jellegzetes, ám viszonylag enyhe tüneteit
akik külföldön, vagy más szempontból véve fokozottan fertőzésveszélynek kitett helyen jártak
akik az elmúlt időszakban tapasztalt tüneteik alapján úgy vélik, már átestek a fertőzésen – ők ugyanis lehet, hogy már védetté váltak a vírussal szemben
Mit mutat ki a rapid teszt?
Két, a szervezet által kifejezetten az új koronavírus ellen termelt antitest, az immunoglobulin M, és az immunoglobulin G – röviden: IgM és IgG – jelenlétét.
Az IgM a megfertőződést követő 5–8. napon jelenik meg a teszt által is kimutatható mennyiségben a szervezetben. Ahogy a szervezet legyőzi a vírust, a mennyisége egyre csökken; rendszerint a tünetek jelentkezése után 4 héttel már nem mutatható ki.
Az IgG később, leggyakrabban a megfertőződés után 2 héttel kezd el termelődni, mennyisége az első hónap vége felé tetőzik, majd némiképp lecsökken. Az IgM-mel ellentétben azonban az IgG még hónapokon át kimutatható a szervezetben. (Egyelőre nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy megmondhassuk, pontosan meddig.)

Kérjen ajánlatot az alábbi űrlap kitöltésével:

    Scroll to Top